Duke mos qënë vetë prind por duke qënë I rrethuar nga prindër , mësues , ekspertë dhe sipërmarrës ( me fëmijë )mendova se duhej të shkoja tek ata për të marrë disa  këshilla të ekspertëve se si të menaxhojnë të vegjlit gjatë karantinës.

U përmbyta me një shumllojshmëri të sygjerimeve, këshillat ishin të gjitha të mahnitshme dhe të veprueshme, shume shpejt u bënë  10 e më shumë se 30 këshilla, por unë përzgjodha disa nga më të mirat dhe u përpoqa të shmang përsëritjen.

E di se si është të punosh nga shtëpia në mënyrë efektive, kështu që të shkruaja artikullin tim të fundit për këshilla shtëpia ishte e lehtë , por e di se puna nga shtëpia me fëmijë sjell një kompleksitet të shtuar.

Këtu janë disa këshilla për tju ndihmuar :

 

 1. Ruani qetësinë dhe vazhdoni.

Ne e dimë se nuk është biznes si zakonisht, por fëmijëve dhe të rinjve u duhet sa më shumë stabilitet të jetë e mundur,veçanërisht gjatë kohëve të tilla të pasigurta. Ata shikojnë tek ne të rriturit modelin se si të reagojnë në pandeminë aktuale , nga fjalët dhe veprimet tona.

Ruajtja e qetësisë kërkon që ne të jemi të vetëdijshëm për ankthet tona,besimet kufizuese dhe sjelljet e zakonshme që veprojnë si pengesa personale për një ndjenjë të paqes së brendshme. Vetgjykimi dhe reflektimi ju ndihmon të përcaktoni cilat janë këto ide dhe veprime.

 1. Krijoni një kalendar veprimesh.

Krijoni strukurën e një jave shkollore për fëmijët tuaj. Vendosni një orar kohor me kohën e fillimit dhe mbarimit, me pushime në mes. Hartoni mësimet që do të bëjnë. Nëse nuk jeni të sigurt ose keni kufizime në kohë për ta bërë këtë në mënyrë efektive, kërkoni ndihmë.

 

 1. Përdorni çdo ditë shprehi pozitive.

Përsërisni fraza positive me ndikim të forte 3 herë me zë të lartë së bashku me fëmijët tuaj, për shembull:

Unë e shijoj kohën që duhet të kaloj me familjen time dhe jam I gëzuar për kujtimet më të lumtura, të paharrueshme.

Unë përqëndrohem të krijoj mundësi për ç’do pengesë.

Unë u krijova si një dhuratë sebashku me talentet e mia.

Unë e dua trupin tim për të gjitha gjerat që është në gjëndje të bëjë.

 

 1. Inkurajoni shkim-lexim

Duke qënë se vitet e fundit ka rënë rendimenti I leximit,kryesisht në brezat e rinj , ju sygjerojmë tju jepni fëmijëve tuaj material për të lexuar dhe me pas të shkruajnë në mënyrë të përmbledhur materialin  e lexuar.

Zgjidhni çdo libër me interes

Lexoni me zë të lartë ose dëgjoni librin audio

Diskutoni atë që është lexuar

Pastaj fëmija shkruan një përmbledhje të shkurtër të asaj që është lexuar ose dëgjuar

 

 

 1. Bëjeni të funksionojë.

Në varësi të moshës së fëmijëve tuaj, atyre do t’ju duhet vëmendja juaj gjatë gjithë ditës. Nëse ky është rasti, dhe puna juaj ju lejon, ju mund të ndani orarin tuaj të punës gjatë gjithë ditës. Mbase punoni disa orë në mëngjes, disa pasdite dhe më pas në mbrëmje. Zgjimi  në mëngjes I bën  fëmijët (dhe ne,të rriturit) që të futen në kohën e  pushimeve ose fundjavave. Ju sigurisht që mund të zgjoheni pak më vonë, por ndiqni rutinën tuaj të zakonshme të mëngjesit.

 

 

 1. Vendosni rregulla rutinë

Ndiqni një rutinë, që do të thotë se ata nuk do të zgjohen në orë të vonë dhe nuk shkojnë në shtrat vonë,kjo do të jetë parësore. Unë këshilloj që të filloni të vendosni rregulla rreth kohës së punes shkollore dhe kohës së lojës. Kjo kohë është e vyer për ne pasi shohim fëmijet tanë teksa rriten, por derisa kjo nuk rrezikon karrierën tuaj dhe biznesin.

 

 1. Dëgjo

Ne të gjithë e dimë që fëmijët bëjnë shumë pyetje dhe si prindër ne shpesh anashkalojmë duke injoruar tinguj të bezdisshëm, Megjithatë, është gjithmonë e rëndësishme , por për më tepër tani gjatë kësaj kohe pasigurie , fëmijët tanë ndjejnë që I dëgjojmë, prandaj praktikoni ato aftësi aktive të dëgjimit që ne i përdorim aq mirë me kolegët tanë, “Po bir / bijë, kjo është e shkëlqyer , duhet të mendoj për këtë, unë do të përgjigjem kur të zbuloj përgjigjen “ Provoni yoga në internet për fëmijët për të inkurajuar aktivitetin fizik të kombinuar me kohën e tregimit.

 

 

 1. Punoni sëbashku.

Provoni dhe përfshini fëmijët në aktivitetet tuaja të përditshme. Nëse zakonisht bëni një punë në mëngjes; bëjeni sëbashku. Ju gjithashtu mund të provoni të gjeni metoda të reja të relaksimit, të tilla si frymëmarrja e thellë, ndërgjegjja ose meditimi. Si dhe mënyra të shkëlqyera për qetësimin e mendjes dhe lehtësimin e stresit, ato janë të gjitha aktivitetet ku fëmijët mund të përfshihen me ju.

 

 

 1. Dieta dhe ushqimi

Ky është një kohë e shkëlqyer  për të gatuar sëbashku. Gatuani ushqime të shëndetshme që do të forcojnë sistemin imunitar, në vend të skuqni apo të krijoni ‘nivele të sheqerit’ që ju nuk mund t’i kontrolloni!

 

 1. Harxhoni kohë cilësore dhe ushqehuni sëbashku.

Gatuani së bashku me fëmijët, lërini fëmijët të zgjedhin recetat dhe përfshiheni në të gjithë procesin dhe matjet mund t’i ndihmojnë fëmijët të mësojnë rreth matematikës dhe masave. Gëzohuni së bashku dhe shikoni filmat e tyre të preferuar. Lexoni dhe prezantojini ato me librat ose autorët tuaj të preferuar. Bëni një festë familjare me drita të zbehta ose drita disko ose një piknik në shtëpi. Qeshni shumë dhe lëreni veten të lire.

 

 

 1. Kërkoni ndihmë dhe vendosni kufij.

Nëse keni një partner në shtëpi, një fëmijë më të madh apo edhe një mik për të mbështetur ,TANI është koha për të kërkuar ndihmë dhe për të hequr fajin. Kjo jo vetëm që do t’ju sjellë dobi, por të gjithë rreth jush dhe do të jenë më të lumtur .Dhe duke pasur parasysh këtë, Bëni kufij – midis punës dhe jetës në shtëpi, kohës së ushqimit , punës dhe relaksimit.

 

 1. Përqëndrohuni për të mësuar.

Vendosni pikat për të mësuar. Ç’do mëngjes vendosni synime ditore dhe keni kuota motivuese për të entuziazmuar fëmijën tuaj.Shkruajini dhe vendosini në mur, për të krijuar një mjedis pozitiv për të mësuar.Lejoni që fëmija juaj të jetë krijues, të eksplorojë dhe të bëjë pyetje. Ju mund të mos të dini të gjitha përgjigjet, por promovon të menduarit kritik