Ndërtesa gjithnjë e më të larta po ndërtohen dita ditës dhe format e tyre janë nga më të ndryshmet. Këto ndërtesa jo vetem janë të larta por kanë mahnitur botën me arkitekturën e tyre.

1 Qendra Tregtare Botërore- New York, USA

E njohur dikur si “Kulla e Lirisë”, u ndërtua si një përkujtimore e  “Qendra Botërore e Tregtisë” e rrëzuar në sulmet terroriste të 11 shtatorit. E përfunduar në vitin 2012, kjo qendër është ndërtesa më e lartë në Shtetet e Bashkuara e gjatë  1776ft (541 m). – vlerë e cila perkon edhe me vitin e nënshkrimit të Deklaratës së Pavarësisë.

2.Kulla e Evolucionit- Moskë, Rusi

Me një lartësi prej 807 ft (245.974 m),  e dyta në çmimet e Emporis Skyscraper në vitin 2015 si një nga ndërtesat më të mirë në botë. Forma e saj, ajo e një spirale të dyfishtë të ADN-së, simbolizon bashkimin e individëve, familjeve dhe brezave.

3.Kulla Agora  — Qyteti Taipei , Taiwan

Emërtuar kulla “smog-ngrënëse” e Tajvanit, kulla eko-miqësore është një nga vendet më të mëdha të  banimit në rajon. Arkitekti Vincent Callebaut fitoi një konkurs të projektimit për projektin në vitin 2010. Ujvara e gjelbër paraqet një “koncept pionier të eko-ndërtimit të qëndrueshëm”.

4.Qendra Lakhta — Saint Petersburg, Rusi

E gjatë 1.516 ft (462.0768 m), është ndërtesa më e lartë në Rusi dhe në Europë.Derdhja e betonit të themelit të ndërtesës është regjistruar si një rekord botëror i Guinness-it si betoni më i madh i vazhdueshëm. Frymëzimi për dizajnin e kullës është vetë natyra, që konvertohet në formë të një lule, një flakë, një pishtar akulli, një far.

5.W350 — Tokio, Japoni

Pas përfundimit në vitin 2041, kulla W350 do të jetë ndërtesa më e lartë në botë. Struktura u hartua duke mbajtur parasysh natyrën – njerëzit mund të shijojnë një erë të freskët dhe diellin brenda ndërtesës. Qëllimi është ai i një mjedisi urban, duke nxitur ngrohtësinë dhe qetësinë.

6. Kulla Dinamike — Dubai, United Arab Emirates

Çdo nivel i kësaj ndërtese revolucionare mund të rrotullohet nga banorët e saj, duke krijuar mundësinë që cdo ditë do të jetë ndryshe. David Fisher, arkitekti i cili kurrë nuk kishte ndërtuar një ndërtesë të lartë, i quan këto ndërtesa “të hartuara nga koha, të formuara nga jeta – që do të hapin vizionin tonë, në një jetë të re”.

7. Grand Lisboa — Macau, Kinë

Me të vërtetë e madhe në pjesën e jashtme të saj dhe në brendësi të saj, rportreti i ndërtesës qëndron në horizontin e Macau duke përfaqësuar Macaun modern. Frymëzimi për dizajnin e pëlhurës ishte një veshje  ekzotike braziliane – duke reflektuar ndikimin portugez që ndahet nga Macau dhe Amerika e Jugut. Në shfaqje të përhershme në hotel është “Ylli i Stanley Ho” – diamanti më i madh në formë jastëku në botë.

8. Universiteti i Moskës — Moskë, Rusi

Ndërtesa më e lartë arsimore në botë, historia e saj daton në 1755 – kur ajo njihej si Universiteti Lomonosov, i quajtur sipas themeluesit të saj. Një traditë e gjatë e përsosmërisë akademike, MSU është universiteti më i vjetër dhe më i famshëm rus, studentët e tij, duke përfshirë një numër shkencëtarësh të njohur dhe fitues të Çmimit Nobel.

9. Big Bend – New York, SHBA (e propozuar)

Ndërtesa e harkuar prej 4000 m, Big Bend, do të bëhej ndërtesa më e gjatë në botë, nëse do të ndërtohej. Është projektuar nga Ioannis Oikonomou në një përpjekje për të shmangur kufizimet në lartësinë e ndërtesave në Manhattan.

10. Kulla Al Noor  — Casablanca, Marok (e propozuar)

Kjo ndërtesë e propozuar, kur të përfundojë, do të jetë më e larta në kontinentin e Afrikës. Konceptuar nga projektuesi francez, Amédée Santalo, dizajni i kullës ngjan me një stilograf – duke simbolizuar rishkrimin e së ardhmes së Afrikës nga sheiku Tarek bin Laden.

11. Kulla Jeddah  — Jeddah, Arabia Saudite (në ndërtim)

Mendohet të përfundojë në vitin 2020, kulla Jeddah do të jetë ndërtesa e parë në botë që të arrij një lartësi prej 1 km (3,281 ft). I frymëzuar nga një grumbull gjethe që rrjedhin nga toka, kulla është projektuar si një përpjekje për të treguar rritjen, prosperitetin dhe shfaqjen rajonale – një simbol i gjendjes ekonomike dhe kulturore të Mbretërisë.

12. Qendra e Mbretëris — Riyadh, Arabia Saudite

Ndërtesa e tretë më e lartë “me një vrimë” në botë, harku i madh në Qendrën e Mbretërisë ndriçohet natën duke ndryshuar vazhdimisht ngjyrat. Harku i përmbysur në krye është përshkruar si “gjerdani” i qytetit.

www.remax.al